Новини - България

"Златна звезда" за родители, дарили органите на децата си
Прочетена: 262 пъти

Почетен знак "Златна звезда" и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантации получиха в навечерието на Нова Година две семейства, дарили органите на децата си в УМБАЛ "Св. Марина" Варна, обявиха от лечебното заведение.

 

Родителите на 7 годишно момче и на 15 годишно момиче, изпаднали в мозъчна смърт поради вродена малформация на мозъчните съдове, са загубили децата си през ноември, но въпреки това са взели благодородното решение да спасят живота на други деца, нуждаещи се от трансплантация. По този начин момченцето дарява бъдеще на петима, а момичето - на четирима тежко болни пациенти.

"Мили хора, чрез донорството Вие дарихте не само живот, а надежда, копнежи, мечти... Дните, сезоните, годините минават, хората се раждат и умират. Някои оставят незабравим спомен, като тези, дарили частица от себе си. Техните имена не са записани в златните страници на историята, но оставят златна следа в съзнанието на хората с продължен живот и златна нишка в неписаната история на Доброто. С дълбока почит и поклон!", пише в благодарественото писмо до семействата.

През 2016 г. в Клиниката по по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, ръководена от проф. Вилиян Платиканов, са реализирани успешно 7 донорски ситуации, които са дали шанс за нов живот на над 20 тежко болни човека.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития