Интервю -

Жулиета Недялкова, Skener.news: Освен подредено, здравеопазването трябва да е и обезпечено
Прочетена: 1343 пъти

Здравният журналист с дългогодишна практика и създател на здравния сайт Skener.news Жулиета Недялкова пред Redmedia с оценка за новия министър на здравеопазването генерал проф. Николай Петров.


 

 

Жулиета, добър ли е според теб изборът на новия-стар премиер Бойко Борисов за здравен министър?

 

- Дали е добър ще разберем след няколко месеца, но изборът очевидно е бил труден, ако се съди по факта, че до последно имаше съмнения кой да оглави здравеопазването. Освен това, ако основният аргумент е финансовата дисциплина, която проф. Николай Петров показа, че може да спазва, не съм убедена, че основното качество на здравния министър е неговата пестеливост.

 

Какво очакваш да постигне проф. Николай Петров на новия си ръководен пост?

 

-  Не мисля, че нещо ще се промени коренно, нито пък има нужда от кухи реформи. Може би проф. Петров ще успее да сложи ред в системата, но освен подредена, тя трябва да е и добре обезпечена. А ако направим аналогия с неговата специалност, все пак очаквам да ни поддържа живи. 

 

Кой е най-належащият проблем, с който би трябвало да се заеме веднага след встъпването си в длъжност?

 

-  Проблемът е, че в медицината винаги съществува риск да пропуснеш нещо важно, както казва д-р Хаус. В този смисъл всичко е важно и на първо място – болниците, лимитите, Спешната помощ, направленията, лекарствената политика и прочие. Според мен обаче някой най-после трябва да направи така, че лекарите да не пресмятат по време на операция кое колко струва и дали няма да надвишат лимита, а пациентите да спрат да бъдат мародерствани в болниците.

 

Кое ще бъде най-голямото предизвикателство за новия здравен министър?

 

- Да балансира между различните интереси в сектора, но от гледната точка на пациент. Ако успее, значи си е свършил работата.

 

Какво би му пожелала, за да изкара пълен мандат?

 

- За пълен мандат е избрал грешния премиер. Това, разбира се, в кръга на шегата. Иначе му пожелавам да има кураж да влезе в продуктивен спор с финансовия министър, пък дори и това да му коства министерското кресло.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития