Новини - България

Животът на сиамски близнаци е в ръцете на хирурзите от УМБАЛ "Св. Георги"
Прочетена: 375 пъти

Сиамски близначета, родени в болницата в Сливен, са били транспортирани спешно в Детската хирургия на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", където лекарите се борят за живота им, съобщиха от лечебното заведение.

 

Бебетата имат общ таз и самостоятелни вътрешни органи в тялото, но едното е без мозъчна дейност. Случаят е прецедент за болницата, поради което вчера е бил свикан консилиум от специалисти, който да реши дали може да се извърши операция по разделянето на новородените, за да се спаси поне едното дете, информират регионалните медии.

 

Казусът е сложен и от правна гледна точка, защото майката на сиамските близначета е непълнолетна (на 14 г.) и може да даде съгласието си за операцията само в присъствието на един от родителите си. Това е единственото решение, което "развързва ръцете" на хирурзите, тъй като бащата на бебетата е неизвестен, съобщиха за Redmedia от болницата. 

 

Раждането на сиамски близнаци е сравнително рядко явление, което се случва средно веднъж на всеки 100 000 новородени. Половината от тях са мъртвородени, а за останалите шансът за оцеляване е 25 на сто.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития