Новини - Свят

Живак в рибата и салмонела в зеленчуците застрашават здравето на европейците
Прочетена: 1091 пъти

Точно 3049 сигнала за опасни храни и фуражи са били подадени през миналата 2015 г. в европейската Системата за бързо оповестяване (RASFF - The Rapid Alert System for Food and Feed), съобщи здравната информационна служба на Европейската комисия SANCO.

 

Подадените уведомления са провокирали други 6204 последващи сигнала, 775 от които са представлявали сериозен риск за здравето на европейските граждани, сочи публикуваният годишен доклад на институцията.

 

В системата са постъпили най-много сигнали за опасни плодове и зеленчуци, ядки, риба и продукти, които ги съдържат. Около 745 души са се оплакали от наличието на патогенни микроорганизми в храната, 495 са сигнализирали за микотоксини, а 405 - за остатъци от пестициди. Най-много са оплакванията от живак в рибата, аФлатоксини в ядките и салмонела в плодовете и зеленчуците.

 

Европейците се опасяват предимно, че охладената горгонзола внос от Италия съдържа листерия (бактерията, която причинява инфекциозното заболяване листериоза), ананасите от Южна Африка се обработват с оксамил (разрешен от ЕК инсектицид), а бобената извара от Тайван е пълна с жълтия оцветител "метилово жълто". Съществуват сериозни съмнения също, че в германската органична каша от царевично брашно се намират изкуствени синтетични алкалоиди атропин и скополамин, френското прясно мляко е с твърде високи стойности на витамин D3, а в испанския червен пипер има следи от бадеми. По същия начин европейците се опасяват, че козето сирене от Франция съдържа салмонела, фурмите от Холандия - тежки метали, а испанските филета от аншоа - хистамин.

 

Единственият подаден сигнал, касаещ България тази година, е с дата 29 юли и се отнася до няколко различни вида шоколади от Испания с непосочено на опаковката съдържание на ядки. Последните бяха изтеглени от търговската верига на IKEA, а любопитен факт е, че сигналът е бил подаден от Швеция.

 

Всеки един сигнал, който постъпи в системата RASFF се проверява от компетентните органи, за да гарантира бързата реакция на държавите-членки, когато бъде засечен риск за общественото здраве в хранителната верига, допълва здравната информационна служба на Европейската комисия.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития