Новини - Свят

Жените на хормонално заместителна терапия са с 3 пъти по-висок риск от рак на гърдата
Прочетена: 48594 пъти

Жените, които са подложени на хормонално заместителна терапия (ХЗТ), са с 3 пъти по-голям риск от развиване на рак на гърдата, сочи ново проучване.

 

Учени от Института за изследване на рака в Лондон казват, че  рисковете от приема на тези медикаменти са подценявани с години и всъщност са с 60% по-високи отколкото се считаше доскоро.

 

Откритието от изследваните близо 39 000 жени от Великобритания, които са преминали през менопауза, ще насочи вниманието отново към 20-годишния дебат за ползите и рисковете от лечението с ХЗТ.

 

Изследването установява, че жените, подложени на лечение с комбинираната форма на терапията, която съдържа и естроген, и прогестерон, са с 2.7 пъти по-голяма вероятност да развият рак на гърдата в рамките на 5 години, в сравнение с тези, които не са приемали такива медикаменти.

 

Доскоро учените смятаха, че хапчетата или геловете повишават риска от развитие на това заболяване с 1,7 пъти. Приблизително един милион британки в момента приемат хрмонално заместителна терапия, половината от тях – в комбинираната форма.

 

Менопаузата, която обикновено настъпва на възраст 45-50 години, може да доведе до депресия, горещи вълни, главоболие и нощно изпотяване, както и до заболяване на костите и загуба на паметта. За облекчаване на симптомите на менопаузата често се използва ХЗТ. Тази терапия влияе благоприятно на много жени, но същевременно повишава риска от рак.

 

Средно 14 на 1000 жени над 50-годишна възраст развиват това заболяване в рамките на 5 години. Според новото проучване 34 на 1000 жени, подложени на хормонално заместителна терапия, биха развили рак на гърдата – с 20 повече от групата жени, които не приемат подобни медикаменти. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития