Коментари -

Здравно: Няма промяна в ритъма на работа на ЦФЛД; „Спаси, дари на…“: Това е лъжа
Прочетена: 438 пъти

Скандалът около дейността на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) се заплита все повече. Трудно е да се вземе страна в един скандал, в който човек е просто страничен наблюдател. От една страна би трябвало да не поставяме под съмнение твърдението на здравно министерство, тъй като все пак става въпрос за институция, а държавните структури би трябвало да работят в полза на обществото, нали? Само че до момента от министерството имаме дълго спотайване, последвано от лаконични твърдения без показване на конкретни доказателства. От друга страна защитниците на вече бившия директор на фонда Павел Александров и на начина, по който той е управлявал дейността на структурата, скочиха срещу МЗ и показната специализирана акция на прокуратурата и ГДБОП мигновено. Те опровергават твърденията на службите и министерството без особени усилия. Всеки ден разказват своята истина и я подкрепят с конкретни документи.

 

Първото интервю на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов след акцията във фонда на 20 април бе на 11 май в „Тази сутрин“ по bTV. Част от твърденията му бяха, че няма забавено лечение на дете, че всички заявления са разгледани и че ЦФЛД сега работи много по-добре.

 

Провокирана от изказването на министъра, Красимира Величкова от Български дарителски форум, която е член на Обществения съвет към фонда, оповести списък с 39 заявления на деца, чиито документи, въпреки че са били подготвени още преди арестите, все още не са разгледани.

 

Реакцията на МЗ бе публикация в сайта на ведомството със заглавие „Не е нарушен ритъмът в работата на Фонда за лечение на деца“. Предлагаме ви пълният текст без корекции:

 

„Категорично няма деца, лечението на които е забавено. В случая с изнесените цифри не става дума за забавяне. Става дума за нормалната досегашна практика на фонда и обществения съвет, която новото ръководство ще промени още следващата седмица. Досега общественият съвет се е събирал не по-често от веднъж на три седмици, поради което са се натрупвали голямо количество документи, чакащи за разглеждане.

В голямата част от случаите става дума за планово лечение. Чуждите клиники планират датите за прием на деца и изпращането на децата зависи от определените дати.

Случаи, които по медицински причини не могат да търпят отлагане или такива, при които болниците определят твърде близки дати, се разглеждат веднага по електронен път.

До момента не е допусната промяна в ритъма на работа и вземането на решения от страна на фонда и обществения съвет.

За съжаление, новият екип на фонда откри, че има  непридвижени от средата на миналата година заявления, които той включи в дневен ред за заседание. Сега фондът работи по-ефективно от преди и решенията се взимат по-бързо.

Поради неправомерно харчене на парите за други цели вместо за лечение на деца, миналата година министерството беше принудено да отпусне допълнително, над бюджета на фонда, още половин милион лева, за да гарантира лечението на всички нуждаещи се деца. Неправомерното харчене на целевите средства за други цели е попречило на фонда  да поеме лекарства, които не се покриват от НЗОК, да осигури медицинска апаратура за ползване в домашни условия, да гарантира целия период на грижа за деца в будна кома или да осигури продължителна рехабилитация извън тази, която касата заплаща, което би трябвало да е част от дейността на фонда. Липсата на тези дейности е резултат от абсолютно погрешното разходване на средства за командировки, транспорт, преводи, консултантски услуги или др.

Твърдението, че нощувката на придружител в крилото на френската клиника е по-скъпо или в пъти по-скъпо от това в ползваните до сега квартирите е категорично невярно. Проверка на професор Пилософ показа, че към днешна дата цената за един ден престой в пансиона към клиниката е 35 евро.“

 

Позицията на Министерството на здравеопазването предизвика реакцията на екипа на „Спаси, дари на…“, които също публикуваха на своя сайт текст със заглавие „Да върнем истината“. В него се посочва:

 

„Във връзка с поредното прессъобщение на МЗ, държим да уведомим министерството, че няма да допуснем да подменят твърдения, когато бъдат хванати в поредната лъжа.

 

Първи опит за подмяна: Лъжата на Петър Москов, че „Всяко едно от децата, които чакаха решение на 20 април, е разгледано“ се превръща в “Категорично няма деца, лечението на които е забавено.

Да върнем истината: Има 39 деца, които са забавени един месец повече, отколкото биха били, ако ГДБОП и МЗ не бяха превзели фонда на 20.04.2016.

 

Втори опит за подмяна: Лъжата на Петър Москов, че „1,5 млн. лв. са дадени за транспорт, преводи, консултантски, а не за лечение, а с тях е можело да се лекуват още 65 деца

плавно премина към

Неправомерното харчене на целевите средства за други цели е попречило на фонда да поеме лекарства, които не се покриват от НЗОК, да осигури медицинска апаратура за ползване в домашни условия, да гарантира целия период на грижа за деца в будна кома или да осигури продължителна рехабилитация извън тази, която касата заплаща, което би трябвало да е част от дейността на фонда.

Да върнем истината: Нито едно дете, което отговаря на критериите за финансиране, не е останало без лечение.

Фондът е финансирал и лечение на деца в будна кома (в момента има едно дете в рехабилитационна клиника в Германия, което се лекува със средства на фонда), и следоперативна рехабилитация, и апаратура за индивидуална употреба (дренажни жилетки, кислородни системи, аспиратори, апаратура за позициониране и раздвижване и др.), когато необходимостта за това е била потвърдена от експертите.

 

Колкото до лекарствата, по нареждане на МЗ с писмо № 74-05-67/20.02.2015 фондът започна да заплаща лекарства за детските онкохематологии в България. Проблем, който МЗ не успя да реши 5 години.

За 2015 год. разходите за лекарства във фонда възлизат на 713 000 лв. Именно затова е надвишил бюджета си и МЗ го знаят отлично.

Нещо повече – знае го и Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Предоставяме ви писмо от Павел Александров до министъра, до председателя на здравната комисия в Парламента и до обществения съвет от 7 януари 2016 год.

 

И така. Първо бяха „пликовете с пари”, които неусетно станаха „административни нарушения”. После се оказа, че има едни въпроси, отговорите на които не интересуват никого.

Сега нова порция крайно неумели опити за изместване на фокуса и отвличане на вниманието.

Няма да мине!

Важните въпроси остават. Ще чакаме отговорите, защото са от огромно значение за гарантиране на правата и свободата на всеки гражданин на България:

 1. По чий сигнал беше извършена операцията на ГДБОП в Център „Фонд за лечение на деца”?

2. Коя служба или институция подаваше в момента на провеждането на операцията през няколко минути невярна информация към в-к „24 часа”, като по този начин внуши на обществото клевети за намерени пликове с пари, за родители на болни деца, които свидетелстват за дадени подкупи и за замесени журналисти в престъпна група?

3. Защо в прессъобщението, публикувано на сайта на Прокуратура на Република България на 20.04.2016 год. в момента на провеждането на операцията (и още стои там), пише като неоспорим факт, че са извършвани длъжностни престъпления и са получавани подкупи? Думата „съмнение” не фигурира в нито едно изречение в прессъобщението, въпреки че все още живеем в държава, в която всеки е невинен до доказване на противното.

4. Кога Прокуратурата ще опровергае първоначалното си съобщение и ще потвърди писмено на сайта на Прокуратура на Република България устното си заявление от 21.04.2016 год., че няма данни за получавани подкупи?

5. При претърсванията в Център „Фонд за лечение на деца” е участвала г-жа Пенка Белева – ръководител на инспектората към Министерство на здравеопазването. В какво качество г-жа Белева е участвала в операцията на ГДБОП?

6. Кой разреши от МВР да бъдат подадени към медиите кадри, снимани в дома на г-н Павел Александров, съдържащи лични данни, които отново негласно внушиха на зрителите и читателите, че сниманите банкноти и монети са резултат на корупция и подкупи? След това недопустимо погазване на Закона за личните данни от страна на МВР, кой ще гарантира неприкосновеността на дома на г-н Александров от посегателства и шантаж?

7. Кой и кога ще се извини на Павел Александров и екипа му за чудовищните клевети за получавани подкупи и изнудване на родители, разпространени в деня на акцията, които бяха отречени от Прокуратурата още на следващия ден?"

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития