Новини - България

Здравно министерство възобновява централизирания търг за лекарства
Прочетена: 102 пъти

Министерството на здравеопазването продължава процедурата за сключване на рамкови споразумения за централизирано закупуване на лекарства за нуждите на болниците, съобщиха от ведомството. Процедурата ще се проведе изцяло електронно и само за противотуморни лекарствени продукти, за които средствата се възстановяват на лечебните заведения от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на основание чл. 45, ал. 18 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Причината търгът да продължи само за тези лекарства е, че едно от най-големите бюджетни пера на касата се формира именно от тях. Това са медикаменти, прилагани в болничната помощ и заплащани от НЗОК, извън цената на клиничните пътеки и амбулаторните процедури.

 

Останалите лекарствени продукти са включени в клиничните пътеки и не се заплащат отделно от НЗОК. По тази причина здравно министерство прекратява позициите по обществената поръчка, за да даде на лечебните заведени възможност да променят заявените количества и да включат нови групи лекарствени продукти в заявките си. На следващ етап, след обобщаване на актуализираните заявки, министерството ще обяви нова открита процедура по сключване на рамкови споразумения чрез провеждане на електронен търг.

 

От здравно министерство припомнят, че процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие бе спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на министерството, министерството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга.

 

В съответствие със законовите разпоредби документацията ще бъде видима на сайта на здравно министерство и на електронния адрес на системата на 30 октомври т. г.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития