Новини - България

Здравно министерство търси решение за дълговете на болниците във Враца и Ловеч
Прочетена: 189 пъти
Снимка: Pixabay.com

Ръководството  на Министерството на здравеопазването (МЗ) ще проведе днес срещи с кметовете на Ловеч и Враца - Корнелия Маринова и Калин Каменов, съобщават от пресцентъра на здравното ведомство. Двете срещи са поредно усилие да се намерят трайни решения за оздравяване на областните лечебни заведения, чиито принципал е министърът на здравеопазването.

 

Вчера на среща между изпълнителния директор на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Христо Ботев“ Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.-фарм. Лидия Нейчева са дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове.

 

От министерството припомнят, че преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение тогава той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване.

 

„Проблемът с  врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви министърът при посещението си в болницата.

 

От думите му стана ясно, че министерството авансово е превело  парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.

 

"Ще направим всичко възможно болницата да я има", декларира министър Петров тогава.

 

Според него, такива натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен  камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев “ - Враца, но и на Университетската болница в Стара Загора, Университетската болница в Бургас и МБАЛ - Ловеч.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития