Новини - България

Здравно министерство ще има трима представители в надзора на НЗОК?
Прочетена: 409 пъти

Заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.фарм. Лидия Нейчева ще влязат в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в началото на август. Това обяви здравният министър проф. Николай Петров по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия. Мястото си там ще запази и сегашният представител на ведомството - началникът на кабинета Николина Сотирова.

„По този начин ще бъде гарантирана публичност, прозрачност и коректност, каквито отношения бяхме изградили с подалия оставка управител на касата д-р Глинка Комитов. Поканих го да работим заедно, защото смятам, че той може да бъде много полезен с високата експертиза, която има“, каза Петров като не поясни дали е предложил щатна работа на Комитов в ведомството или консултатнтска.

Redmedia припомня, че според Закона за здравното осигуряване в числеността на Надзорния съвет на здравната каса е от 9 души, като местата са разпределени по следния начин: 1 представител на представителните организации за защита правата на пациентите, 2 представители на представителните организации на работниците и служителите,  2 представители на представителните организации на работодателите и 4 представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

 

В момента четиримата представители на държавата са зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на надзора, шефът на Националната агенция по приходите Галя Димитрова, Лъчезар Борисов от Министерството на икономиката и представителят на здравно министерство Николина Сотирова.

 

От изслушването на проф. Петров в здравната комисия не става ясно как ще успее да увеличи квотата на ръководеното от него министерство от 1 на 3, но чл. 13, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване гласи, че председателят на Надзорния съвет и останалите трима представители на държавата в съвета се определят и освобождават с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития