Новини - България

Здравно министерство планира засилване на профилактиката на онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания
Прочетена: 340 пъти

Засилване на профилактиката като условие за по-добро здраве и качество на живот, разширяване обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скрингови изследвания, ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични заболявания, създаване на интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества, осигуряване на финансова стабилност на здравната система, електронно здравеопазване и др. Тези аспекти от управленската програма на правителството в сектор „Здравеопазване“ са били акцентите по време на проведената вчера среща между министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и неговите с вицепремиера Валери Симеонов, зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова и народни представители от Парламентарната група на „Обединени патриоти“ (ПГ на ОП).

„По отношение на профилактиката – ще предложим на вашето внимание, при формиране бюджета на Министерството на здравеопазването за следващата година да подкрепите програми за профилактика на онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, тъй като те имат най-съществен принос за увеличаване на показателите и инвалидизация и смъртност“, каза министър Петров.

Относно агресията спрямо медици той обяви, че ведомството подготвя указания към директорите на болници да прегледат териториалните си структури и да дефинират местата, които биха представлявали конфликти точки.

„Видеонаблюдение, оборудване на мобилните екипи с GPS, паник-бутони, с директна вербална връзка с охранителна фирма или полиция ще бъдат осигурени“, каза проф. Петров.

Той добави, че електронното здравеопазване е вменено на Министерството на здравеопазването като задача от правителството и до 2 години  българските граждани ще могат да се възползват от него. До края на годината екипът на ведомството ще предложи унифицирана стратегия за мениджмънт на лечебните заведения, като амбицията е още през октомври да се стартира пилотно в няколко болници.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития