Новини - България

Здравно министерство: Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства
Прочетена: 87 пъти

Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства заради жалба срещу електронния търг за закупуване на противотуморни лекарствени продукти, който беше възобновен на 25.10.2017 г., съобщават от Министерството на здравеопазването. Вчера търгът бе спрян заради постъпила на 10 ноември жалба в Комисията за защита на конкуренцията от "Софарма трейдинг".

 

Спирането на процедурата няма да доведе до липсата на посочените по-горе лекарствени продукти, тъй като към момента лечебните заведения имат действащи договори за тяхното осигуряване. Освен това в Постановлението на Министерския съвет, с което е създаден централният орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ изрично е записано, че лечебните заведения са длъжни сами да закупуват необходимите им лекарствени продукти до сключване на рамкови споразумения от министъра на здравеопазването", казват от здравно министерство.

 

На 10.11.2017 г. в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба срещу електронния търг за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. От министерството припомнят, че това е третата жалба срещу електронния търг, като първите две окончателно са спечелени от ведомството. Изложените доводи в третата жалба са същите като тези на първите две.

 

След като Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд се произнесат по подадената жалба, Министерството на здравеопазването ще възобнови обществената поръчка.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития