Новини - България

Здравно министерство иска драстични отстъпки в цените на лекарства
Прочетена: 211 пъти

Освен отстъпката от 10% за иновативните медикаменти, нова наредба на Министерството на здравеопазването (МЗ) предвижда и други допълнителни отстъпки в зависимост от обема на продажбите, които са реализирали фармакомпаниите за съответната година. Мярката е заложена в Проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба 10 на министъра на здравеопазването от 2009 г. за условията и реда на заплащане на лекарствените продукти, която вече е публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.     

 

В проекта се предлага, ако разходите на касата при реимбурсирането на иновативните лекарства се увеличат с до 10% от заложените стойности, допълнителната отстъпка да е 25% от надвишението за съответната година. При ниво до 15%, втората отстъпка ще е 50% от ръста. Ако преразходът пък е до 25%, отстъпката ще е 75% от него. И накрая - ако разходите на касата са се удвоили спрямо предвидените за новото лекарство, то фирмата ще плати увеличението им на 100%.  В мотивите към проектонаредбата се посочва, че по този начин фондът ще контролира по-добре годишния ръст на разходите си и в същото време ще реализира икономии. Според изчисленията, размерът на допълнителната компенсация, ако съществуваше досега, за 2016 г. би бил 3 038 709 лв., а за 2017 г. - над 5 500 000 лв.


В предложения проект се предлага и въвеждането на диференцирани отстъпки според различните индикации на приложение. Това обвързване на размера на отстъпките с отделните  диагнози се опира на факта, че при някои показания разходите са по-големи, се посочва в мотивите към проектонаредбата. Така ще бъде въведен компенсаторен механизъм и ще бъде постигнат дисциплиниращ ефект по отношение на разходите за лекарства, се посочва още там.

 

В проекта се предвижда и още една мярка - при общ ръст на разходите на НЗОК за всички лекарства, по-висок от 3% за съответната година спрямо предходната, фирмите, чиито лекарства са формирали този ръст, да предоставят допълнителна отстъпка в размер на 20%. Тя ще трябва да се предоставя авансово, на база прогнозния разход, през последното тримесечие на текущата година.

 

За тази година предложението е отстъпките да се предоставят авансово до 15 ноември на база реален разход за третото тримесечие на годината. Очакваният финансов резултат от авансовото заплащане би бил около 31 млн. лв, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването. Също така се предлага авансово плащане на отстъпките при общ ръст на прогнозните разходи по-висок от 3% за периода от влизане в сила на наредбата до края на годината. В този случай фирмите, на които се дължи увеличението ще дължат на касата 40% от него или според изчисленията - около 10 млн.лв.

„Това биха била  средства за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специалини медицински цели, с които Националната здравноосигурителна каса ще разполага в края на годината“, се казва още в мотивите към проекта.  

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития