Новини - България

Здравно министерство активира екшън план срещу разпространението на морбили в България
Прочетена: 794 пъти

Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България, съобщават от Министерството на здравеопазването във връзка с епидемията в Румъния. От ведомството информират, че в северната ни съседка продължава разпространението на заболяването. Към момента здравните власти там съобщават за 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в Румъния, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).

 

От здравно министерство припомнят, че заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

 

За да бъдат предотвратени рисковете за пламване на епидемия и в България, Министерството на здравеопазването е изпратило до Регионалните здравни инспекции (РЗИ) указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението.

 

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 

Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.

 

Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от Европейския съюз най-висока е заболеваемостта от морбили  във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81% от всички заболели са неимунизирани, 8% са имунизирани с 1 доза, 4% са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7% са с неизвестен имунизационен статус.

 

Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98%) има сред кърмачетата, които са  особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95% имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина.

 

Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу морбили – рубеола – паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития