Новини - България

Здравно: Днес всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушене
Прочетена: 234 пъти

Днес, 17 ноември, отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. В тази връзка Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции (РЗИ) отбелязват деня с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея. Те се провеждат под мотото:

„Здравословно ний умеем в нашия град да живеем”.

От здравно уточняват, че предложената тема е на номинираният на първо място през 2016 г. проект в Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”, реализиран от ученици от трети клас на Средно общообразователно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ”, гр. Русе.

 

По данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) от 2013-2014 г. 37,4 % от населението на България на възраст над 20 г. са активни пушачи, а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи, се посочва в информация публикувана на сайта на ведомството.

Основната цел и усилия на кампанията ще бъдат насочени към младите хора, родители и деца за реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Цел на кампанията е и информиране на населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.

 

В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене са започнали още в началото на месец ноември. Информация за активностите по места може да се намери на интернет страниците на РЗИ.

 

Министерство на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития