Новини - България

Здравният министър: С 40-50 млн. лв. се вдига държавният трансфер за осигуровки догодина
Прочетена: 312 пъти

Предвиденият ръст на държавния трансфер за осигуровки в бюджета на Националната здравнооситурителна каса (НЗОК), който през следващата година ще бъде с 5% по-висок от тази, се равнява на сума от около 40-50 млн. лева. Това обяви здравният министър д-р Петър Москов пред журналисти в парламента.

"Параметрите на бюджета на НЗОК като макрорамка са много по-добри от миналогодишните. Всеки един лев, който законово е нужно държавата да отдели по линия било на промяната в закона за петте процента увеличение и всичките ангажименти извън тази клауза, са спазени, може да бъде доказано", категоричен е министър Москов. 

В проектобюджета на здравната каса през 2017 г. са включени допълнители 250 млн. лв., една пета от които ще дойдат от държавата под формата на трансфер за здравните осигуровки на държавните служители, военните, студентите, пенсионерите и безработните. Увеличението се дължи на приетите в края на миналата година промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат вноските, плащани от държавата, да растат с по 5% годишно, докато не се изравнят с тези за самоосигуряващите се лица.

 

Според Москов това е доказателство за положителната страна на зависимостта на здравния бюджет от консолидирания държавен бюджет. На въпрос на Redmedia дали одобрява идеята за отделянето на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, той отговори:

"А от чии бюджет трябва да има зависимост при положение, че един сериозен процент от приходите и постъпленията в здравната каса са от държавния бюджет? Държавният бюджет трябва да бъде гаранция за бюджета на НЗОК", категоричен е Москов.

Слава АНАЧКОВА

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития