Новини - България

Здравният министър: Областните болници да преразгледат договорите си за външни услуги
Прочетена: 194 пъти

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна днес с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ), съобщават от пресцентъра на ведомството. На срещата са дискутирани актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.

 

Проф. Петров апелира директорите на областните болници да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства. За пример той даде договорите за превоз на пациенти на диализа като подчерта, че външни фирми оскъпяват много повече тази дейност,  отколкото ако я извършва самата болница.

„Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от министър-председателя и финансовия министър увеличение на бюджета“, посочи проф. Петров.

По думите му усилията на здравно министерство са  насочени към оздравяване на многопрофилните болници.

 

Той посъветва присъстващите да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения – да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи.

„Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение“, уточни проф. Петров и добави: „Никой директор на болнично заведение не трябва да се поддава на натиск от който и да било“.

Ако това се случи, министърът на здравеопазването моли да бъде сигнализиран.

 

От Сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), респективно – РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения.

„Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати“, категоричен беше министър Петров.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития