Новини - България

Здравният министър и столичният кмет обсъдиха общинското здравеопазване в София
Прочетена: 224 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и кметът на София Йорданка Фандъкова обсъдиха на среща днес състоянието и проблемите на столичното общинско здравеопазване, съобщиха от пресцентъра на здравно ведоство.

„Въведените от началото на 2017 г. лимити утежниха финансовото състояние на общинските лечебни заведения“, каза Фандъкова.

Здравният министър запозна столичният кмет с решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от вчера, с което средствата за болнична помощ ще бъдат увеличени с 6 млн. лв. месечно.

„Това не е решение, но е глътка въздух и крачка в правилната посока. Според новия модел на финансиране бюджетът на всяко лечебно заведение ще се изчислява  на  база реализирана дейност за 14 месеца, а не на база заплатена от НЗОК дейност“, уточни министърът и добави: „Същевременно в бюджет 2018 г. ще се опитаме да вкараме ясна граница между парите за болниците и парите за лекарства, т.е. –  да премахнем възможността за прехвърляне на средства между перата“.

В срещата участваха още зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев и доц. Цветомир Димитров, изп. директор на Първа градска болница. Всички те обсъдиха още тежката конкурентна среда, в която работят общинските лечебни заведения, скрининговите програми, организирани от Столична община и възможността общинските болници да бъдат допустими бенефициенти по европейски проекти в сектор „Здравеопазване“, съобщават от министерството.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития