Новини - България

Здравните пакети се връщат за обсъждане в парламента
Прочетена: 581 пъти

Редактираните текстове от Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на медицинските дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в основен и допълнителен пакет, влизат за обсъждане в парламентарната Комисия по здравеопазване този четвъртък (8 септември).

 

Новите проектопромени бяха одобрени от Министерския съвет през юни, след като в началото на март Конституционният съд върна текстовете за преработка с мотива, че въвеждането на двата здравни пакета е разписано твърде неясно. Жалбата беше подадена от 61 народни представители от опозицията, за които отлагането на лечението в допълнителния пакет и възможността пациентите да заплащат лечението си, за да не попадат в листите на чакащите, нарушава основното гражданско право на достъпна медицинска помощ.  

 

Според конституционните съдии няма пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но критериите за това трябва да бъдат посочени в закона, а въз основа на тях различните заболявания и лечението им да бъдат подробно разписани в наредба. В отговор екипът на здравния министър д-р Петър Москов изготви нови проектопромени, които депутатите ще обсъждат в началото на новия парламентарен сезон.

 

Припомняме, че идеята на основния пакет е всички социално-значими заболявания да получат 100% гарантирано заплащане от НЗОК, а пациентите - бърз и напълно безплатен достъп до лечение. В новия законопроект напълно е запазена идеята дейностите в него да се извършват незабавно и да осигуряват здравна закрила на рисковите групи - деца, бременни и родилки, както и "лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или до тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи". Тук са спешните случаи, всички остри или внезапно възникнали състояния, травмите, отравянията, детското и майчино здраве, онкологичните, инфекциозни и психични заболявания, трансплантираните пациенти и всички терапии, чието отлагане може да предизвика влошаване на състоянието и усложняване на диагнозата.

 

Лечението в допълнителния пакет ще се прилага за болните, чието състояние позволява да изчакат. За да бъдат "прехвърлени" в допълнителния пакет, лицата задължително трябва да имат поставена диагноза, а лекуващият лекар да е извършил "обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята и вероятното развитие на заболяването". Освен това е длъжен да го уведоми за датите и сроковете на плановия прием, за да може пациентът да вземе информирано решение за отлагане на лечението си.

 

Уточнено е също, че всяка терапия, извършвана в обхвата на допълнителния пакет, автоматично се прехвърля към основния, ако състоянието на пациента рязко се влоши.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития