Новини - България

Здравната комисия прие на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2018 г.
Прочетена: 110 пъти
Снимка: Pixabay.com

С 12 гласа "за", 8 - "против" и 1 "въздържал се" днес депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване прие на първо четене проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г.

 

Най-оживени дискусии предизвика темата за ограниченията при иновативните лекарства и новите дейности. По думите на д-р Нигяр Джафер, депутат от Парламентарната група на ДПС е възможно предлаганите текстове да бъдат атакувани в Конституционния съд. Нейното мнение споделиха и други народни представители.

 

По-рано през деня в рамките на дебата по тази тема председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев припомни, че в развитите европейски държави т.нар. "нови молекули" биват включвани в позитивния лекарствен списък и съответно одобрени за реимбурсиране в срок от 2 до 3 години след излизането им на лекарствения пазар.

 

Опонентите в този дебат аргументираха възраженията си с твърдението, че ако ограничението се приеме хиляди болни няма да дочакат новите терапии, които са техният единствен шанс. Народните представители, които се обявиха против тези рестрикции, категорично заявиха, че по този начин се нарушават правата на голям брой пациенти и мярката ще има сериозни негативни последствия.    

 

Невена ПОПОВА   

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития