Новини - България

Здравната каса празнува 18-и рожден ден
Прочетена: 437 пъти

Точно преди 18 години на днешната дата (15 март) бе даден старта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), припомнят от пресцентъра на ведомството. Промените в Закона за здравното осигуряване от 1998 г. бяха инициирани от сегашния служебен здравен министър д-р Илко Семерджиев и с тях здравната система в България премина от командноадминистративен към здравноосигурителен модел на базата на солидарен принцип – плащат всички, потребява този, който има нужда.

 

Учредяването на институцията "семеен лекар" даде възможност на българските медици да престанат да бъдат "здравни работници". Първоначално лекарите в извънболничната медицинска помощ, след това – и в лечебните заведения за болнична помощ, заеха достойното си място на главни участници в системата на здравеопазването.

"Призвана по закон да защитава правата на здравноосигурените, касата и до днес се стреми да осигури на гражданите достъпни, качествени и достатъчни по обем здравни грижи, за които лекарите да получават достойно признание и авторитет", се казва в съобщението до медиите.

НЗОК се превърна в свързващо звено между медиците и техните пациенти, за постигане на по-високи стандарти в българското здравеопазване, допълват от пресцентъра на здравната каса.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития