Новини - България

Здравната карта е законен критерий за договор с НЗОК, реши Конституционният съд
Прочетена: 606 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има право да се съобразява с описаните в Националната здравна карта брой легла и потребност на населението от медиинска помощ по райони, когато подписва гоидишните си договори с лечебните заведения в страната.

 

Това е окончателното решение на Конституционния съд по делото, заведено в края на 2015 година. Тогава 57 депутати от опозицията сезираха магистратите за конкретни текстове в Закона за лечебните заведения с мотива, че противоречат не само на Основния закон, но и нарушават конституционното право на пациентите сами да избират в коя болница да се лекуват. 

"Съдът отхвърли с 8 гласа искането на 57 народни представители от 43-то НС за установяване на противоконституционност на чл. 34а и чл. 37а от Закона за лечебните заведения, както и за несъответствие на посочените разпоредби с общопризнати норми на международното право и с международните договори, по които България е страна", гласи официалната позиция на магистратите.

Особено мнение са изразили съдиите Георги Ангелов, Румен Ненков, Кети Маркова и Таня Райковска, уточняват от съда.

 

Мотивите, с които магистратите отхвърлят жалбата на депутатите, още не са ясни, но се очаква да бъдат публикувани на сайта на Конституционния съд до края на седмицата. 

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития