Новини - България

Здравната карта е законен критерий за договор с НЗОК, реши Конституционният съд
Прочетена: 608 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има право да се съобразява с описаните в Националната здравна карта брой легла и потребност на населението от медиинска помощ по райони, когато подписва гоидишните си договори с лечебните заведения в страната.

 

Това е окончателното решение на Конституционния съд по делото, заведено в края на 2015 година. Тогава 57 депутати от опозицията сезираха магистратите за конкретни текстове в Закона за лечебните заведения с мотива, че противоречат не само на Основния закон, но и нарушават конституционното право на пациентите сами да избират в коя болница да се лекуват. 

"Съдът отхвърли с 8 гласа искането на 57 народни представители от 43-то НС за установяване на противоконституционност на чл. 34а и чл. 37а от Закона за лечебните заведения, както и за несъответствие на посочените разпоредби с общопризнати норми на международното право и с международните договори, по които България е страна", гласи официалната позиция на магистратите.

Особено мнение са изразили съдиите Георги Ангелов, Румен Ненков, Кети Маркова и Таня Райковска, уточняват от съда.

 

Мотивите, с които магистратите отхвърлят жалбата на депутатите, още не са ясни, но се очаква да бъдат публикувани на сайта на Конституционния съд до края на седмицата. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития