Новини - България

Здравеопазването навлиза в ерата на “big data”
Прочетена: 553 пъти

Здравеопазването навлиза в ерата на “big data” и грижата за пациента в реално време. Около тази теза се обединиха участниците във форума „Мегатенденции в здравеопазването“. Негови организатори са София Тех Парк, JA Bulgaria, Novartis, SAP, IDG.bg, Chronicle.bg.

 

На форума бе представена ролята на ИТ индустрията за напредъка в здравния сектор и бизнес възможностите в сферата, „Big Data for Big Outcomes” – данните, като условия за вземане на здравни решения, както и прецизната медицина в онкологията и хематологията и иновациите, които променят живота на пациентите. Според участниците в събитието, необходимостта от предоставяне на по-добри медицински услуги се явява водеща сила за иновации и промяна в полза на пациентите. Онкологията и хематологията като високотехнологични медицински специалности са водещи в този процес.

 

Данните сочат, че до 2050 г. хората на Земята ще достигнат 9 млрд. От тях 2 млрд. ще са над 60-годишна възраст. В същото време до 2020 г. 73% от всички фатални изходи в света ще бъдат причинени от хронични заболявания. По данни от САЩ, които очертават световната тенденция,  50% от смъртните случаи от рак са свързани с причини, които могат да бъдат предотвратени. 20% от българите се сблъскват с рака на гърдата лично или чрез свои познати. Променящата се демографска картина, ръстът на доходите в бързо растящите пазари и нарастващият със скоростта на епидемия брой хронично болни променят напълно начина, по който се развива сектора.

 

Освен традиционните компании, в сектора влизат други заинтересовани страни, предоставящи нови възможности за партньорство и нови перспективи за развитие на здравните грижи. Според анализаторите здравеопазването вече е навлязло в ерата на “big data” или по-точно на обмяната на голям поток от здравна информация. Тя се генерира от електронни здравни досиета, аптеки, мобилни здравни технологии и води след себе си възможности за прилагането й в полза на пациента и здравеопазването като цяло. 

 

Лектори на форума бяха Кирил Петков - създател на Proviotic, Асен Григоров -журналист и собственик на Webcafe, Елица Панайотова - директор на София Тех Парк, Милена Стойчева - изпълнителен директор Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), Светлин Кръстанов - мениджър в ПрайсуотърхаусКупърс България, Милинд Кемколкър - изпълнителен директор и ръководител на анализи от следващо поколение, Новартис САЩ, Румяна Тренчева - регионален изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа, Стоян Бичев - биолог в Националната генетична лаборатория, София, д-р Наталия Чилингирова - онколог в Специализирана болница по активно лечение на онкология, София, д-р Стефан Лозенов - хематолог в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, София.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития