Новини - България

Зайче ще „лекува“ болни деца
Прочетена: 406 пъти

Живо зайче ще „лекува“ утре болните деца от отделенията по „Пулмология“ и „Нефрология и хемодиализа“ към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. Животинчето ще бъде занесено в лечебното заведение по идея на Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) в рамките на предпразничната й Великденска кампания – „Пет терапия за болни деца в клиниката“, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Освен това двете отделения  ще бъдат украсени за предстоящия празник, а децата ще бъдат зарадвани освен от посещението на зайчето и с подарък Великденско яйце.

 

Пет-терапията представлява лечение с помощта на животни (кучета, котки, коне, делфини, зайци, птици и др.). Тя е сравнително нов метод. Широко разпространение пет-терапията получава най-напред в САЩ. Там дори е създадена международна организация за терапия с животни (Pet Therapy International).

 

Положителното влияние на животните върху болни хора дава основание за редица изследвания и към днешна дата се прилагат множество видове пет-терапии, според видовете животинки: хипотерапия (с помощта на коне); делфинотерапия (с помощта на делфини); фелинотерапия (с помощта на котки); апитерапия (лечение с помощта на пчелна отрова); канистерапия (с помощта на кучета).

 

Пет-терапията се разделя и на два вида – насочена (при използване на специално обучени животни, съобразно разработени терапевтични програми) и ненасочена (взаимодействие с животни при домашни условия).

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития