Новини - България

Затягат режима в пловдивските болници, заради разпространението на морбили
Прочетена: 260 пъти

Констатирано е предаване на инфекцията от морбили в пловдивските болници, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Това отчита Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към Министерството на здравеопазването, съобщават от ведомството.

 

Поради тази причина е взето решение да се оптимизират мерките за недопускане вътреболничното разпространение на инфекцията чрез стриктно спазване на строг противоепидемичен режим в лечебните заведения. Режимът се въвежда за детските отделения на МБАЛ „Св. Мина“ и УМБАЛ „Пълмед“, както и за Детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

 

Болни със съмнения за морбили, както и спешни случаи ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу болестта или са я преболедували. Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус.

 

Регионалните здравни инспекции трябва да предприемат мерки по отношение на подлежащите, но необхванати по временни медицински противопоказания лица, които следва повторно да бъдат издирени от личните им лекари предвид евентуални пътувания по Великденските празници.

 

По данни на РЗИ-Пловдив към 11.04.2017 г. са регистрирани 46 случая със съмнение за  морбили, от които до момента лабораторно потвърдени са 21, два са с отрицателни резултати от лабораторното изследване, един е с променена диагноза, а за 22 от случаите се очаква лабораторен резултат.

 

Към момента няма случаи с тежко протичане на инфекцията, съобщават от здравно министерство.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития