Новини - България

Затварят заведения при системни нарушения на забраната за пушене
Прочетена: 440 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще пристъпи към законодателна инициатива с предложения за промени в Закона за здравето, които засягат разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, съобщиха за Redmedia от пресцентъра на здравното ведомство. Ще се регламентира забраната за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия, като в този обхват ще се включат наргилетата. Предвижда се управителите на обекти, които са допуснали пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъдат санкционирани. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок. Според експертите на здравното ведомство тази мярка ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. МЗ предлага също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол.

 

От министерството припомниха, че неотдавна са инициирали създаването на междуведомствена работната група, която да разработи и да предложи промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и разпространението им.

 

И в момента инспекторите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) осъществяват контрол по реда на Закона за здравето не само в делнични, но и в празнични и почивни дни, посочиха от МЗ. Правят се проверки и при удължено работно време, след 17 ч., както и нощни проверки - след 22 ч. съвместно със служители на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (МВР), допълниха още оттам.

 

Същевременно, за целия период на прилагане разпоредбите на Закона за здравето в контрола на тютюнопушенето, в МЗ са постъпвали множество жалби и сигнали на граждани, които съобщават, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места системно се нарушава, признаха от здравното ведомство. Всички постъпили сигнали на граждани по електронен път и по пощата се препращат до съответната РЗИ с разпореждане за предприемане на адекватни и ефективни мерки за преустановяване на нарушенията. В голяма част от случаите обаче за един и същи обект постъпват неколкократно сигнали и продължаване на тютюнопушенето, посочиха още от МЗ и подчертаха, че това е причината да се търсят начини и пътища за ограничаване на тази порочна практика.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития