Новини - България

Затварят временно лагера в Харманли. Ще тестват бежанците
Прочетена: 303 пъти

Нито един от бежанците в Центъра за временно настаняване в Харманли няма да напуска лагера, докато здравните служби не извършат необходимите тестове, прегледи и изследвания, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

"По този начин по-лесно може да бъде обхванат целият контингент на чужденците, които са настанени в този лагер и да бъдат направени всички необходими изследвания", допълни Шарков.

Целта е чрез съвместни действия на институциите да се осигури  спокойствие сред населението и да може по-бързо да бъдат предприети необходимите мерки на територията на центъра. 

 

Извънредните мерки се взимат, след като граждани и самият омбудсман Мая Манолова сигнализираха за наличието на кожни заболявания сред настанените в лагера. Опасенията са, че бежанците разпространяват краста (Скабиес) и лайшманиоза (кожни язви и рани).

 

Междувременно здравният министър в остака д-р Петър Москов издаде заповед, с която възлага на Регионалната здравна инспекция в Харманли да  окаже съдействие на бежанския център, като организира и участва в сформирането на екипи от медицински специалисти (паразитолози, дерматолози и педиатри), които да извършат необходимия скрининг на настанените в бежанския лагер лица.

"Още днес ще издам заповед, подкрепена и от МВР, които ще осигурят охрана, за да нямат право лицата да напускат центъра докато се извърши пробонабирането, изследването и лечението за лицата, за които такова е необходимо", подчерта и председателят на Държавната агенция за бежанците г-жа Петя Първанова.(

В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването агенцията има правно основание да ограничи напускането на чужденци на РПЦ - Харманли.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития