Новини - България

Затлъстяването при децата и достъпът до лекарства, сред темите на българското председателство на ЕС
Прочетена: 166 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене и достъпа до лекарства ще бъдат двете здравни теми по време на българското председателство на Европейския съюз (ЕС). Това обяви в сутрешния блок на БНТ инистърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който в петък участва в заседанието на Съвета на инистрите на здравеопазването.

 

По време на срещата е заявено, че темите на Естонското председателство ще бъдат електронното здравеопазване и антибиотичната резистентност. Българската делегация пък е дефинирала темите на нашето председателство.

 

Широко дискутирана е темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене.

"По мое предложение темата за затлъстяването ще бъде разширена, не само във връзка със затлъстяването, но и с някои заболявания. А защо не и в посока на това, че нашите деца все повече се проенят, все по-рано узряват физически, преди да са узрели психически. Появяват се заболявания, които са нетипични за детската възраст. Т.е. иа процес на подмладяване на множество заболявания, което може да бъде обвързано с качеството на храните", категоричен бе министърът.

На въпрос дали е дошло времето за тотална забрана на европейско ниво на трансмазнините и глюкозо-фруктозните подобрители в храните, министърът каза, че това ще произтече от целия дебат.

„Едва ли ще бъде формулирано като забрана, но ще се намерят стъпките, които да ги ограничат, да ги направят недостъпни за децата“, добави той.

Инистърът обясни, че като втора тема на нашето председателство се обсъжда темата за достъпа до лекарствени продукти.

„Има се предвид проблемите, които многократно сме обсъждали и с вас в това студио - лекарствени продукти, които по една или друга причина въобще не стъпват на нашия пазар, лекарствени продукти, които стъпват, реекспортират се и са в недостиг на нашия пазар, лекарствени продукти, които са иновативни и изключително скъпи и в този сисъл също е затруднен достъпът.  Така че това ще бъде втората тема, но първата беше ясно заявена от нашата делегация и тя е приета", добави проф. Петров.

Във връзка с електронното здравеопазване министърът заяви:

"До две години трябва да имаме функциониращо електронно здравеопазване. Имахме среща с министъра на здравеопазването на Естония. В края на юли ще има неформален съвет на министрите там. Договорил съм наша група от експерти да остане там, ако трябва една седмица, за да вземат всички добри модели, за да ги реализираме“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития