Новини - България

Заради психотестове: Учителски синдикат поиска оставката на Москов
Прочетена: 871 пъти
Снимка: Redmedia

Задължителните ежегодни прегледи за удостоверяване на психическото здраве на учителите да отпадне от Наредба №4 на Министерство на здравеопазването. За това настоява в официално писмо до ведомството Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". В противен случай профсъюзната организация ще настоява за оставката на ресорния министър д-р Петър Москов, заканват се от синдиката.

 

Става дума за чл. 5 от Наредбата за определяне на заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците. Според КТ "Подкрепа" изискването за ежегодни психопрегледи дискриминира учителите като професионалисти, защото им поставя условия, които не важат нито за лекари, нито за адвокати, депутати и прочие публични длъжности. Освен това ги обижда, понеже ги определя като опасни за живота и здравето на подрастващите.

 

"Всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност. Така изписан обаче, чл. 5 от горепосочената Наредба навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве", пише в писмото на синдикалната организация.

 

Министерство на здравеопазването до този момент не е анализирало и не е предприело никакви компесаторни механизми и профилактични мерки за запазването от високия стрес и растящата през годините агресия – физическа, вербална и психологическа, на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор, смятат още синдикалистите.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития