Новини - България

Заради липсата на опит в България, Фондът за лечение на деца винаги е гласувал трансплантациите на бъбреци да се извършват в чужбина
Прочетена: 305 пъти

Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) винаги е гласувал трансплантациите на бъбреци и на черен дроб на малките пациенти да се извършват в чужбина. Причината – липсата на опит в България. Това съобщи здравната журналистка на Българската национална телевизия Мария Чернева, която е член на съвета от 4 години. Твърдението й бе провокирано от решението на Министерството на здравеопазването да спре трансплантацията на бъбрек на 9-годишния Байрям Али да бъде извършена в Германия и да се направи в България.

 

Припомняме, че в понеделник момчето трябваше да пътува за Германия за животоспасяващата интервенция. Ден преди да отпътува Байрям бе спрян от здравно министерство с мотива, че трансплантацията може да се направи в България.

 

Мария Чернева опровергава информацията на министерството, че директорът на фонда проф. Владимир Пилософ издава заповед за подпомагане на лечението на Байрям в Университетската клиника Тюбинген, Германия, по предложение на Обществения съвет от 23 ноември 2016 г.

„Взели сме решение за трансплантация на бъбреци в чужбина на Байрям на заседание през октомври 2015 година и въз основа на обстоен преглед и становище на д-р Стоян Пеев от „Пирогов“, според който детето трябва да се консултира и лекува в чужбина, поради изчерпване на възможностите в България. Година по-късно отново разгледахме заявление на детето, но за продължаващо лечение. То наистина е придружевно само със становището на един лекар, но в такива случаи правилникът разрешава това, тъй като все пак става дума за продължение на лечението“, казва журналистката.

По повод цитираното от пресцентъра на здравно министерство изказване на заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев от срещата му с близките на детето вчера "Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям", Мария Чернева заяви:

„Припомням статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантации. Според нея, за последните 5 години в България с бъбрек е трансплантирано само едно дете и неговата съдба остава неясна. Заради липсата на опит в България, Фондът за лечение на деца до този момент безотказно е гласувал за трансплантация и на бъбреци и на черен дроб в чужбина“.

Журналистката съобщи още, че ОС на ЦФЛД е гласувал писмо до министъра на здравеопазването, в което се настоява той да се опита да възстанови сътрудничеството с детски френски трансплантолози, които да обучат наши лекари и тези трансплантации да се извършват у нас.

„За разлика от нуждите на трансплантация на черен дроб (2 на година), нуждата от трансплантация на бъбрек при деца е значително по-честа и усилията и инвестициите да се извръшват у нас си струват многократно“, казва Мария Чернева.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития