Новини - България

Заради дългове от 3,3 млн. лв. МБАЛ "Рокфелер" в Петрич затваря врати
Прочетена: 480 пъти

Многопрофилната болница "Рокфелер" в Петрич ще прекрати дейността си, заради 3,3 млн. лв. дългове, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Само към НАП дружеството дължи 1,5 млн. лв., а неизплатените суми към доставчици възлизат на над 1.8 млн. лева.

 

По предложение на кмета на Петрич Димитър Бръчков, Общинският съвет е приел решение за сливане на болницата с МБАЛ "Св. Врач" в Сандански, а Общинският съвет на Сандански на свой ред е одобрил промяната. С това на практика се слага край на дейността на МБАЛ "Рокфелер", а в Петрич ще бъде разкрит втори адрес на МБАЛ "Св. Врач".

 

От решенията на общинските съвети обаче не става ясно, кой ще разплати натрупаните дългове.  Едната възможност е те да бъдат прехвърлени към санданската болница, но това може да застраши и нейното съществуване, опасяват се от ЦЗПЗ.

 

Другата възможност е МБАЛ "Рокфелер" да бъде обявена в ликвидация. В този случай всички материални и нематериални активи трябва да бъдат продадени и с получените средства да се покрият задълженията към НАП, доставчици и служители. Собственият капитал на дружеството обаче е едва 1,2 млн. лв., така че е много вероятно след ликвидацията, да останат задължения за собственика – община Петрич.

 

Който и вариант да се избере, най-вероятно е в Петрич да остане извънболнична структура, а болничното лечение на петричани да се осъществява в Сандански.       

 

Болницата в Петрич е открита през 1929 година. Името "Рокфелер" е избрано, като благодарност към Фондация "Рокфелер", с чиито пари е подпомогнато не само изграждането на болницата, но и борбата с маларията в региона в началото на 20-и век. 

 

Болницата разполага в момента със 163 легла, разпределени в 9 отделения. Има и диагностични отделения без легла. В болницата работят 46 лекари, 125 медицински сестри и акушерки, както и 63 човека обслужващ персонал. Болницата обслужва 57 населени места (около 63 500 жители).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития