Новини - България

Запорират сметките на МУ-София. Вече трети ден МОН не знае кой е ректор
Прочетена: 501 пъти

Съдействие от Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи (МВР) е поискал вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по казуса с Медицинския университет в София (МУ-София).

"Вече трети ден членовете на назначената от МОН комисия за установяване законността на проведеното във вторник Общо събрание не получават от организаторите му документите за него", обяви на извънредна пресконференция Кунева.

По думите й докато не се изяснят обстоятелствата и не стане ясно кой представлява легитимно ръководство на университета, временно трябва да бъде преустановено разпореждането със средства по сметката на висшето училище. За това дори е изпратено искане до Министерството на финансите.

"Проведох разговори с финансовия министър и днес вече имаме решение за спиране на разпореждането със средства в МУ. Предвид случващото се ние нямаме увереност, че средствата биха се изразходвали законосъобразно – т.е. от легитимни органи за управление на висшето училище", каза още Кунева.

До този момент МОН не е официално уведомено за избора на нов ректор, въпреки че такова е изискването по закон. Освен това медиите са дали притеснителна информация за начина на провеждане на събранието – на тъмно, с охрана, с гонене на членове на общото събрание и прочие. По думите на Кунева правилникът на Медицинския университет ясно посочва, че заседанията на Общото събрание са публични, както и че протоколите от събранието и решенията му се публикуват на електронната страница на университета, но и двете разпоредби не са били изпълнени.

 

Министър Кунева посочи, че отказът на организаторите да съдействат на комисията на МОН при проверка, на практика представлява отказ от съдействие на държавен орган и това е криминализирано в Наказателния кодекс в чл. 275, ал.1.

"В доклад до мен от вчера, 13 октомври,  председателят на комисията от МОН ме информира, че многократните писма и опитите за контакт и получаване на съдействие от председателя на общото събрание – проф. Генчо Начев, са останали без резултат. Към този момент нашите проверяващи не са получили нито един документ, нито една бюлетина, протокол, видим знак, че този избор действително е проведен", посочи Кунева.

Главният секретар на МОН Красимир Вълчев допълни, че в близките дни университетът няма важни плащания и мярката няма да повлияе на учебния процес. По думите му обаче тази мярка ще стимулира организаторите на общото събрание да окажат съдействие на МОН.   

 

Кунева беше категорична, че въпросът трябва да бъде максимално бързо решен по най-прозрачния и законен начин, защото ситуацията уронва престижа не само на университета, но и на висшето образование въобще.

"Имам всички основания да твърдя, че на територията на Медицинския университет в момента властва беззаконието. Недопустимо е зад паравана на академичната автономия и академичното самоуправление да се погазва законът. Бих искала ясно да заявя, че академичната автономия не е произвол и аз няма да допусна никое висше училище така криворазбрано да я прилага", категорична беше Кунева.

Министърът добави, че този случай, както и случилото се миналата година в Стопанската академия в Свищов, дават ясен знак, че е нужна оценка на модела на управление на висшите училища, заложен в Закона за висшето образование. Тя беше категорична, че не подкрепя нито една страна в спора, но че министерството може единствено да застане зад гърба на човек, избран по законен и прозрачен начин.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития