Новини - България

Започва новият договорен период на НЗОК
Прочетена: 505 пъти

Новият договорен период на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва днес. Институцията ще сключва индивидуални договори с изпълнителите на медицинска помощ, които отговарят на специалните и общи условия, с които касата гарантира комплексното, достъпно и качествено обслужване на пациентите. Касата ще приема заявления за сключване на споразумения до края на април. При липса на заявление, действащите договори се прекратяват.

До 30 дни от постъпването на заявлението касата трябва да сключи новото споразумение, ако заявителят изпълнява всички изисквания, които гарантират качественото обслужване на пациентите.

 

Вчера, 31 март 2016 г., в извънреден брой 25 на „Държавен вестник“ е обнародвано Решение №РД-НС-04-24-1/29.03.2016г. по чл.54, ал.9 и чл.59а, ал.6 от Закона за здравното осигуряване, което ще залегне в условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ, за да могат да сключат договор с НЗОК.

 

От касата припомнят, че допълнението се наложи след като Български лекарски съюз (БЛС) не подписа Националния рамков договор (НРД) за 2016 г., а приетите преди това от Народното събрание законови промени направиха нелегитимни част от текстовете на Рамковия договор от 2015-та. Според чл. 55 ал-2 от ЗЗО Надзорният съвет на НЗОК определя условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ, за да могат да сключат договор с касата.

 

„НЗОК категорично опровергава всички внушения, че новите правила, по които ще сключва договорите, ще предизвикат проблеми и хаос. Най-отговорно уверяваме, че всички промени и нови условия са насочени към чувствително увеличаване на достъпа на пациентите и подобряване на качеството на цялата система на здравеопазването. Абсолютно неверни са твърденията, че документите, които регламентират договорните отношения между касата и изпълнителите на медицинска помощ са противоречиви и допускат касата да избира цените, по които да работи“, пишат от НЗОК в информация до медиите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития