Новини - Свят

Започва надпреварата за нов директор на СЗО
Прочетена: 392 пъти

Шестима кандидати ще се борят за ръководния пост в Световната здравна организация (СЗО), съобщават международните медии. Мандатът на настоящия директор Маргарет Чан изтича в края на юни следващата година, но дотогава нейният наследник трябва да е ясен.

 

Срокът за подаване на кандидатурите за престижния пост приключи на 22 септември. Право да номинират свой кандидат имат всички 194 държави, членуващи в СЗО, но крайните претенденти са само шест. Това са д-р Тедрос Адханом от Етиопия, д-р Флавиа Бустрео от Италия, проф. Филип Дусте-Блазу от Франция, д-р Дейвид Набаро от Англия, д-р Саня Нищар от Пакистан и д-р Миклос Сзоска от Унгария.

 

Процедурата по избор на нов директор продължава няколко месеца. През октомври всички номинирани ще участват в уеб форум на СЗО, а през ноември ще трябва да представят вижданията си за развитието на организацията на тридневна конференция на живо. През януари 2017 г. Изпълнителното бюро на СЗО ще отсее само трима от кандидатите, а окончателното гласуване ще се състои на световната асамблея през май 2017 година.

 

Новият директор на СЗО трябва да встъпи в длъжност от 1 юли следващата година.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития