Новини - България

Зам.-министри на евротур: Събират подкрепа седалището на ЕМА да е в София
Прочетена: 91 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Двама от заместник-министрите на здравеопазването маг. фарм. Лидия Нейчева и д-р Мирослав Ненков обикалят Европа в търсене на подкрепа София да бъде домакин на седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

 

Делегация, начело със заместник-министър Нейчева посети днес евроагенцията в Лондон. Представителите на България проведоха среща с изпълнителния директор на ЕМА проф. Гуидо Рази и с част от мениджърския екипа на агенцията. Основната цел на визитата бе представянето на кандидатурата на София за релокация на ЕМА. Предимствата на българската оферта презентираха заместник-министър маг.-фарм. Лидия Нейчева и доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителнатата агенция по лекарствата и член на УС на ЕМА. Българската делегация е провела среща и с българите, работещи в евроагенцията.

 

Предишните два дни пък делегация от Министерството на здравеопазването, начело със заместник-министър д-р Мирослав Ненков, е посетила Прага и Варшава. Цел на посещенията е взаимното информиране за издигнатите кандидатури за двете агенции на ЕС, чиято релокация предстои след излизането на Великобритания от ЕС - ЕМА и Европейския банков орган (ЕБО).

 

Специалният правителствен комисар за релокация на европейските агенции в Чехия Карел Добеш е поел ангажимент да информира колегите си относно българската кандидатура, която определя като стойностна.

 

В рамките на проведената вчера среща между министър Константин Радживил и зам.-министър Ненков във Варшава, Полша, е обсъдена необходимостта от консолидиране на подкрепата на „новите“ държави-членки на ЕС. От българска и полска страна е споделено мнението, че процесът на релокация на агенциите на моменти излиза извън установените правила, което не е в интерес на държавите-членки от Централна и Източна Европа, издигнали свои кандидатури за ЕМА. И двете страни са изразили притеснение, че процедурата внася разделение между държавите-членки, което потвърждава опасенията за налагането на модела „Европа на две скорости“. Д-р Радживил и д-р Ненков са поели ангажимент да информират на правителствено ниво относно предимствата на кандидатурите съответно на София и Варшава.

 

Предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС също е било във фокуса на разговорите във Варшава. Полша е заявила подкрепа за идентифицираните от България два политически приоритета – здравословното хранене при деца и ефективни и достъпни лекарствени продукти. Министър Радживил подчертал, че интересите на двете страни съвпадат в значителна степен и отбелязал, че Полша е част от инициатива на Вишеградската четворка в сферата на “честното ценообразуване на лекарствени продукти”. Зам.-министър Ненков поел ангажимент да предложи да бъде обсъдено присъединяването на България към инициативата на правителствено ниво.

 

В рамките на срещата е обсъдена и инициативата на Европейския орган по стандартизация СЕN/CЕNELEC за въвеждане на стандарти в дейностите на медицинските специалисти. Инициативата вече е била обект на дискусия на Съвет на здравните министри: през 2016 г. по инициатива на Полша. Опитът дейността на медицински специалисти да се регулира чрез норми, установявани от външен орган, който не притежава необходимата експертиза и не разчита на консултации със съсловни организации, беше обект на критики от страна на редица здравни министри на държави-членки. Заместник-министър д-р Ненков е потвърдил критичната позиция на България и е заявил интерес относно възможността темата да бъде включена в дневния ред на предстоящия по време на Българското председателство на Съвет на министрите.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития