Новини - България

Зам.министър отказал трансплантация в чужбина на дете в критично състояние, въпреки решението на ЦФЛД
Прочетена: 719 пъти
Снимка: Стоп кадър - bTV

Министерството на здравеопазването e отказало трансплантация в чужбина на 9-годишния Байрям Али, който втора година е в тежко състояние и на хемодиализа, съобщава bTV.

 

Момченцето се ражда с вродени бъбречни аномалии. Когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. От две години състоянието му се влошава и близките подават документи към Център „Фонд за лечение на дец“ (ЦФЛД). От клиника в Германия казват, че единствения шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Донор на момченцето е баба му.

 

Детето е одобрено за трансплантация в чужбина с решение на Фонда от ноември миналата година. Байрям и баба му трябвало да летят за Германия днес, за да бъдат приети в немска клиника. Официален отказ и писмено становище от Фонда за лечение на деца няма. В телефонен разговор казват на близките, че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента,че трансплантацията може да бъде извършена в България.

 

Решението, че детето може да се лекува в България е взел зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев, уточни в сутрешния блок на телевизията Пенка Георгиева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Каква е причината за това обаче не става ясно.

 

Детето е поканено за консултации в сряда в болница „Лозенец” в София, откъдето са обявили, че могат да извършат трансплантацията.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития