Новини - България

Зам.-министър Лидия Нейчева: Стремим се да сведем доплащането в здравния сектор до 13-17%
Прочетена: 195 пъти

България заема челно място в Европа по нива на доплащане на медицински услуги, лекарства и изделия, като по данни на Европейската комисия то достига до 48%. Стремежът ни е с комплекс от мерки да достигнем понижение на този процент и доплащането за пациента да намалее на 13-17%. Това заяви днес зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на откриването на дискусионна кръгла маса "Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия". Форумът се провежда в столицата по инициатива на Центъра за превенция и продиводействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) при Министерския съвет с подкрепата на фонданция „Конрад Аденауер“.

 

По думите на зам.-министър Нейчева медицинските изделия са една от най-чувствителните и същевременно най-слабото регулираните сфери в здравното законодателство. По тази причина е необходима поредица от законодателни промени, които да гарантират прозрачност на процесите от договарянето през закупуването до прилагането им.

"Въвеждането на електронна платформа по подобие на тази, която ще заработи за лекарствата, зам.-министърът определи като първа и много належаща стъпка.  Процесът ще бъде труден, тъй като у нас няма регистър на медицинските изделия. Няма и натрупан собствен опит, но ще проучим и ще изпозлваме добрите практики на други страни", каза още Лидия Нейчева.

"Екипът на ЦППКОП ще съдейства активно в анализите на своите експерти в този процес и ще предложи мерки, които да допринесат за постигане на ясна регулация, гарантираща прозрачност", посочи ръководителят на Центъра Елеонора Николова.

Във форума участва като гост-лектор д-р Франк Бьоме, прокурор в отдел „Наказателно преследване на корупцията“ във Федералното министерство на правосъдието и защита на потребителите /Федерална Република Германия/.  Юристът участва в екип от експерти, работил по въвеждането в законодателството на Федералната Република на текстове, които регламентират наказателните мерки срещу активен и пасивен подкуп между лекари и фармацевти. 

Невена Попова

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития