Новини - България

Зам.-министър Лидия Нейчева: Реекспортът на лекарства у нас надхвърля 50%, трябват рестрикции
Прочетена: 156 пъти
Снимка: Pixabay.com

Реекспортът е една от главните причини за постоянния преразход на здравната каса при лекарствата. Това мнение изразява зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на последното заседание на Надзорния съвет на Националната здравоосигурителна каса (НС на НЗОК) от 25 октомври. Тя цитира конкретни показатели, според които "здравословният" паралелен износ не надхвърля 10%, докато у нас той достига 50%. Солидарен с мнението на зам.-министъра е представителят на синдикатите д-р Иван Кокалов, който подчертава, че именно в реекспорта се крие причината за липсата на медикаменти на пазара у нас. 

 

В контекста на водения разговор за бюджета на НЗОК за 2018 г. Лидия Нейчева се обявява категорично в полза на ограничението за реимбурсиране на нови молекули през следващата година. Сходна е и позицията на другия представител на Министерството на здравеопазването (МЗ) в Надзорния съвет - зам.-министър д-р Мирослав Ненков.

 

По неговите думи предложението да се предвидят по-малко пари за лекарства за догодина „не е станало ей така, защото някой е гледал в тавана”. В допълнение д-р Ненков заявява, че екипът в МЗ е решен да промени правилата така че нарастването на разходите за лекарства да бъде спряно.

 

„Ние ще се борим със зъби и нокти да го направим това факт – ограничаването на реекспорта и по-адекватната и честна за пациентите, честна за всички, които си плащат здравните осигуровки хора, оценка на здравните технологии на новите медикаменти и устройства, които са предвидени някога да влязат да се заплащат с обществени средства”, казва още д-р Ненков.

 

Коментирайки увеличението на средствата за болнична помощ, зам.-министър Ненков посочва, че целта е да се намери възможност за преостойностяване на клиничните пътеки, чиито цени не са променяни с години. Като пример той посочва пътеките за операции на новородени, които струват колкото чревна операция на възрастен човек, но от години си остават с много ниски цени. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития