Новини - България

Зам.-министър Бойко Пенков: Създаваме работна група за биоподобните лекарства
Прочетена: 278 пъти

"Министерството на здравеопазването (МЗ) има готовност да създаде работна група, която да обедини експерти, специалисти и представители на други заинтересовани страни, за да се направят необходимите изводи и да се постигне напредък в рационалната употреба на  биоподобните лекарствени продукти у нас."

 

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на дискусията в Народното събрание, посветена на темата "Биоподобните лекарствени продукти - настояще и бъдеще за устойчиво здравеопазване" вчера.  

 

Под 1% от общия бюджет за лекарства на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година, който възлиза на 1,159 млрд. лв. е бил изразходван за биоподобни лекарства, 25% от него са били насочени за генерични продукти и цялата останала част - за иновативни лекарства", информира д-р Галя Кондева, директор на дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане" в НЗОК.

 

По нейните думи в момента НЗОК покрива стойността на 5 биоподобни медикамента, от началото на декември влиза в употреба още един, а общата сума, която фондът ще заплати за тях ще бъде приблизително 8 млн. лв.

 

Биоподобните лекарства са една много перспективна алтернатива на оригиналните биологични мeдикаменти, защото не се отличават по своите терапевтични качества и ефикасност и в същото време са значително по-евтини от тях, единодушни бяха участниците в дискусията. Цитирани бяха прогнози, според които до 2020 г. 8 от 10 топ-медикамента, т.е. най-употрeбяваните в света, ще бъдат биоподобни продукти, а тази група лекарства ще заема не по-малко от 40%-50% от световното производство на медикаменти като цяло.

 

"Бързото навлизане на биоподобни лекарства у нас ни изправя пред едно голямо предизвикателство - създаването на ръководства с ясни, прецизни и строги критерии за превключване (т.нар.switching) от оригинален към биоподобен продукт. Само тогава ще можем да сме сигурни, че лечението е правилно и не носи риск за пациента", коментира ендокринологът проф. Сабина Захариева, директор на Специализираната болница за активно лечение по ендокринология "Проф. Иван Пенчев" в столицата. 

 

"Само лекарят да има право да заменя оригинално лекарство с биоподобно и единствено медицинските критерии да бъдат водещи при този избор, а не да се преминава към механично заместване само заради по-ниската цена на биоподобния продукт", изказа мнение председателят на Федерация "Български пациентски форум" (ФБПФ) Иван Димитров.

 

Да бъде инициирана дискусия вътре в професионалната лекарска общност, да се засили комуникацията по темата между лекарите от различните специалности както и с фармацевтите, да се предприемат инициативи за по-добра информираност на пациентите и на обществото като цяло за биоподобните лекарства, тяхната ефикасност, безвредност и съпоставимост с оригиналните медикаменти - това бяха част от предложенията, направени по време на дискусията. Общият извод, с който завърши тя бе необходимостта от национална стратегия за достъп, която да гарантира пълноценно и качествено лечение при значително по-ниска цена. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития