Новини - България

Зам.-министър Бойко Пенков: Протестиращите срещу мораториума да кажат кого да ощетим
Прочетена: 185 пъти

„Когато беше предложено разпределението на средствата в бюджета на НЗОК за догодина, ние бяхме информирани от експерти какви са очакванията и какви нови молекули биха влезли, какъв ще бъде натискът върху бюджета от тяхното прилагане. Преценявайки възможностите, които дават новите лекарства, които се предлагат, нашите колеги прецениха, че съществуват съвременни, алтернативни, ефективни терапии, които са на въоръжение в момента и за които касата плаща.”

 

Това заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков в предаването "Неделя 150" на БНР, във връзка с мораториума за заплащане на нови молекули от Здравната каса през 2018 г. и ветото, наложено от президента Румен Радев върху него.  

 

По думите м, оценката на външни експертни от Европа е била, че повишаването на разходите за лекарства и въвеждането на новите молекули биха донесли бюджетен дисбаланс в рамките на около 100 млн. лв. Заместник-министърът цитира и анализ на авторитетен институт за изследване на нови лекарства  в Англия, който препоръчва конкретна иновативна формула да се прилага само в единични случаи на пациенти над 65 години, чието заболяване прогресира бързо, а в България тази формула е била определена за терапия първа линия,  което, по думите му, е „грубо нарушение на изкуството“.

 

Д-р Пенков уточни, че разходите за иновативните лекарства, ако мораториумът отпадне, биха били около 40 милиона лева, тъй като броят на новите молекули вече е нараснал на 32. Той се обяви категорично за оставане на бюджета в настоящия му вид.

 

По неговите думи това е бил бюджет на устойчивост, на спокойствие, в който са били повишени всички разходни пера спрямо бюджета за 2017 г.

 

„40 милиона си представете по 1000 лева за един среден болничен разход на пациент, това означава едни 40 000 човека, за които няма да бъде платена извършената за тях работа.  Трябва някой да бъде ощетен. Тези, които в момента протестират, да ми кажат кой да бъде ощетен”, каза зам.-министърът и допълни, че ако мораториумът отпадне, ще се наложи актуализация на бюджета на касата в края на 2018 г.

 

От думите му стана ясно още, че България, която е най-бедната страна в Европейския съюз, е на седмо място в Европа по разходи за лекарства на глава от населението.

 

"Препоръка на Световната здравна организация е държавите да преговарят с фармацевтичните компании за максимална стойност на терапията на база 3 пъти стойността на вътрешния брутен продукт (БВП) на глава от населението. Ако това се случи, най-скъпата терапия у нас би била 40 000 лева годишно, а не сегашните 2.8 млн. лева”, допълни той.

 

Зам.-министър Пенков припомни още, че практиката на мораториумите не е изолирано явление и други страни също са я прилагали. Той даде пример с Румъния, където подобен мораториум е имало за 2 г., в Полша - за 3 години, а в Испания цените на лекарствата са били свалени с кралски указ.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития