Любопитно -

Закуска, вода и шоколад вместо кафе за ободряване
Прочетена: 492 пъти

Ободряването без кафе за много от нас е невъзможно. Доказано е, че тази напитка има много положителни ефекти – премахва болките, забързва метаболизма, помага за концентрацията, предпазва от някои заболявания, подобрява оросяването на мозъка, води до бързо мислене и повишаване на вниманието. Прекомерната му употреба обаче може да доведе до редица негативни последици. Предлагаме ви някои алтернативи, които действат ободряващо за организма:

 

Стимулирайте мозъка си: Ако усещате липса на енергия, изиграйте бърза игра на думи с приятели или решете някой пъзел. Фокусиране върху подобно нещо влияе ободряващо.

 

Направете бърза тренировка: Според проучвания, редовните физически упражнения влияят благоприятно върху централната нервна система и дават енергия. Отделянето дори само на 20 минути за трениране ще ви направи по-енергични и продуктивни.

 

Не подценявайте хидратацията: Липсата на достатъчно вода в организма може да ви „изцеди“ и енергийно, затова не забравяйте да пиете поне по няколко чаши дневно, особено в горещите летни дни.

 

Не пропускайте закуската: По-вероятно е да се чувствате много по-изморени, ако имате навик да хапвате едва в обедните часове. Специалисти препоръчват също да се избягват тежките закуски – те ще ви накарат да се чувстваме отпуснати и сънливи.

 

Направете кратка пауза: Проучвания сочат, че кратките почивки по време на работа могат значително да подобрят вашата работоспособност. Затова на всеки час ставайте за по 5-10 минути, разходете се, направете си чай, поговорете с колеги или с приятели по телефона или просто послушайте любимата ви музика.

 

Хапнете няколко блокчета шоколад: Шоколадът спомага отделянето на серотонин, който ни кара да бъдем спокойни, в добро настроение и да се чувстваме по-щастливи. Приемането на напитки със съдържание на шоколад, както и консумацията на черен шоколад спомагат за увеличаване притока на кръв към ключови области на мозъка в продължение на два до три часа, което може да помогне за увеличаване на производителността и засилване на общата концентрация.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития