Новини - България

Закриват дома за медико-социални грижи "Св. София"
Прочетена: 359 пъти

Дейността на дома за настаняване и грижа за новородени и деца без родители "Св. София" в столицата да бъде преустановена от 1 януари 2017 г., предлага Министерството на здравеопазването с проектопостановление на Министерския съвет.

 

Министърът в оставка д-р Петър Москов настоява решението да се вземе до края на тази година, независимо, че то ще остави без работа 23-ма висококвалифицирани специалисти в отглеждането на деца, става ясно от приложения доклад на ведомството.

 

До 2020 г. всички домове за медико-социални грижи, които са държавни, трябва да бъдат ликвидирани, припомнят от здравното министерство. Закриването на дома е в съответствие с Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и актуализираният План за действие за изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", пише в мотивите, които Москов излага.

 

От документа става ясно още, че през 2015 г. Министерство на здравеопазването е "подкрепило" изпълнението на проект "Пътят към семейството", който цели извеждането на децата от ДМСГД "Св. София" и преместването им в Комплекс за социални и здравни услуги за деца и семейства "Св. София", който се управлява от Фондация "За нашите деца". В резултат на изпълнението на правителствената политика по деинституционализация на децата и закриване на центрове от типа на ДМСГД "Св. София", към началото на декември 2016 г. в него са останали 4 деца. В началото на 2015 г. децата в дома са били 23.

"Институциите за деца, какъвто е ДМСГД "Св. София" са част от тежкото наследство, оставено от тоталитарната държава, в която се утвърждаваше политика основана на идеята, че държавата е в състояние да се грижи по-добре за отглеждането и възпитанието на децата, отколкото техните семейства. Институционалната организация на живот не предполага наличие на доверителна връзка с един постоянен възрастен, индивидуална грижа, внимание и лично пространство за детето. Тя не може да задоволи основните потребности на децата и оказва негативно влияние върху тяхното развитие и поведение", пише в частичната предварителна оценка, които Москов е задължен да представи към постановлението на правителството.

От документа се разбира още, че закриването на "държавния" дом ще бъде последвано от преустройството на сградата и предоставянето й за направата на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, Дневен център за деца с увреждания, Център за приемна грижа и Център за обществена подкрепа.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития