Коментари -

Закъснялото кърмене не е фатално
Прочетена: 1969 пъти

Колко важно е бебето да засуче в първите минути след раждането? Фатално ли е храненето да се извършва с шише и как майката да разбере дали се е справила с най-важната задача след даряването на живот?

 

В рамките на „Световната седмица на кърменето” Red Media потърси отговорите на най-наболелите въпроси, касаещи храненето на новородените, от акушерките на I САГБАЛ „Св. София”.

 

Екипът ни присъства на традиционния за болницата Ден на отворените врати (който се провежда всяка сряда), след което влезе и в ролята на ученик по време на тематичната лекция за бременни. Всеки петък екипът от специалисти организира и "Училище за родители", за да подаде ръка на двойките на прага на родителството. На всички наши (и техни) въпроси, касаещи кърменето, отговори главната акушерка на болницата Мая Бонева.

 

 

 

Майчиният организъм е устроен така, че да осигури най-важната, най-пълноценна и най-лесно усвоима храна за новороденото дете. Известно е, че кърмата съдържа незаменими витамини и микроелементи, а коластрата, която тече в първите дни след раждането, на практика е първата имунизация за малкото бебе.  

 

Кърменето има безценни ползи и са самите родилки, защото им помага по-лесно да се възстановят след раждането и да свалят натрупаните през бременността килограми. Освен това именно то ги прави и по-малко податливи на пост родилна депресия.  

„Да не говорим, че кърменето има и своя икономически ефект, защото майката и бебето са винаги заедно и в зависимост от режима на хранене, който са установили, тя винаги може да му предложи гърда и да го нахрани”, допълва предимствата на кърменето главната акушерка Мая Бонева.  

Според нея споровете кога точно трябва да засуче бебето за първи път са безпочвени, защото всяко раждане е строго индивидуално и затова няма писани правила. Нормално кърменето започва до два часа след появата на новородените, но не е фатално, ако се случи и по-късно. Ако родилката държи да закърми детето си в първите минути след раждането, никой няма да й откаже, но не винаги е осъществимо, защото и двамата се нуждаят от време за адаптация.

Нормалното доносено дете се ражда със своя сукателен рефлекс и след като му се даде време да се адаптира, няма никакъв проблем след един или два часа да бъде сложено на гърда. Нищо няма да се случи, ако детето бъде закърмено и след два часа, защото докато е в утробата на майката то непрекъснато се храни. Тоест не се ражда гладно – природата за всичко е помислила”, усмихва се на част от въпросите главната акушерка.

Тъй като всяко раждане е строго индивидуално, а кърменето зависи от общото състояние на майката, понякога първото засукване се случва много часове след появата на бебето. При секцио, например, родилките закърмват на следващия ден, след като бъдат приведени в родилното отделение. През това време за новородените се грижат неонатолозите, а самото захранване се прави с подходящото адаптирано мляко.  

„Препоръчително е слагането на гърда да стане в болницата преди изписването. Дори да се дохранва с шише, каквато е масовата практика. Ние учим майките как да си закърмят децата и ако млякото не е достатъчно, даваме добавка така, че да бъдат нахранени. Целта е те да отработят техниките на кърмене, да придобият представа какво е пълна и празна гърда, нахранено и ненахранено бебе, за да могат да урегулират тези неща на спокойствие вкъщи”, предупреждава Мая Бонева.

Кърменето не е страшно, нито сложно, особено когато се е случило правилно в родилния дом под надзора на специалистите, които са там, за да помогнат. Ако майките се уплашат и решат да изчакат с упражненията след изписването, това е предпоставка кърменето да не се случи успешно в домашни условия, категорични са акушерките.   

„Нека да бъдем честни – с шишето е по-лесно. Когато детето се сложи на гърда, от него се очаква да положи нужните усилия, за да суче. И трябва да бъдем много търпеливи и упорити. А в първите дни след раждането, когато гърдите се напълнят с кърма, на бебетата им е трудно”, споделя опита си главната акушерка на болница „Св. София”.  

Изключително важно е, например, бебето да засуче не само зърното на гърдата, но и част от ареолата около него, за да успее да се нахрани. Новородените използват челюстите си, за да притискат гърдата и да „изстискват” мляко от нея. И ако в устата им е само зърното, дори да демонстрират сукателния си рефлекс, на практика не се хранят ефективно.

 

Друг съвет на акушерките е майките да не бързат да се успокояват, когато бебето заспи на гърдите им. Това не винаги е белег, че се е нахранило. Сученето е изтощително занимание, особено за новородените, затова е добре да бъдат събуждани и подканяни да продължат с храненето.

Много от майките казвата „Ама то спи!”. Нормално е, защото бебчето е сукало и се е уморило. Но когато го пощипнем по нослето или по крачето, то се събужда и продължава да суче. Когато заспи дълбоко и спокойно, значи се е нахранило и няма нужда от повече”, съветва Мая Бонева.

В първите седмици след раждането, когато кърменето не винаги върви гладко, е силно препоръчително новородените да се слагат на гърда между 9 и 12 пъти на ден, за да е сигурно, че поемат достатъчно храна за възрастта си. В края на първия и началото на втория месец броят на храненията може да се намали, но само при условие, че детето расте и наддава нормално. В противен случай обезателно трябва да се потърсят съветите на педиатър.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития