Новини - България

Задават се съкращения и преструктуриране в здравната каса
Прочетена: 784 пъти

Оптимизиране на персонала и сливане на дирекции в нови мегаструктури са основните препоръки за промени в устройствения правилник на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет от 27 юли, публикувана на сайта на ведомството.

 

Промените се базират на предварително изготвен функционален анализ за дейността на публичния фонд, който обаче не е предоставен на двата синдиката и на останалите членове в надзора. Не е ясно също кой го е изготвил, колко е било платено за него и какви са мотивите за предлаганите промени. 

"Все пак ние трябва да знаем и да видим окончателно ... Защото да ми излизате с предложение първо съкращаване на персонала, а на второ място преструктуриране, извинявайте, това не може да стане. Ако ще правим преструктуриране, то първо се прави преструктурирането и след това се вижда дали има нужда от съкращаване и т.н.(...) тук ми прилича на масово уволнение, над 50 човека сигурно ще бъдат ...", коментира д-р Иван Кокалов от КНСБ.

От дискусията става ясно, че част от промените предвиждат разширяване на дирекциите, отговарящи за контрол, за извънболнична и болнична помощ, както и съдаването на отделна структура за изготвяне на прогнози и анализи. Предлага се също и увеличаване на правата на подуправителя на публичния фонд. 

 

Синдикатите се интересуват също и как ще се процедира с местата, които се освобождават при пенсиониране на служителите. Единият вариант е на тяхно място да бъдат наети нови хора, но другата възможност е те да бъдат закрити, което ще натовари НЗОК с допълнителни плащания за обезщетения и ще свие недостатъчния и без това административен персонал.

"Предложено е да има съкращения, но те не са самоцелни и никой няма да прави икономии. Ще се даде възможност да увеличим заплатите на тези хора, които работят за никакви пари. Това ще е стимул за работа", мотивира промените заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Поради големия брой въпросителни и липсата на каквато и да е информация за готвените промени и мотивите за тях, Надзорният съвет гласува единодушно "за" отлагане на точката от дневния ред. А самите предложения няма да са в сила докато синдикатите не се запознаят с функционалния анализ и не изразят становището си по него.

"Аз го предлагам това само за сведение. Исках да видите какво се предлага на база изготвения функционален анализ и в някакъв срок, който вие решите, да направите предложения. (...) Аз съм изпратил на двата синдиката официално писмо. Преди да дойдат техните становища въобще нищо няма да предлагам", категоричен е и управителят на касата д-р Глинка Комитов.

По всяка вероятност въпросът ще бъде обсъден на някое от следващите заседания на Надзорния съвет през август или септември.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития