Новини - България

Задължителна охрана в лечебните заведения предвижда законопроект на леви депутати
Прочетена: 163 пъти

Лечебните заведения да осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и ред, регламентирани с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи. Това предложение е залегнало в проект за допълнение на Закона за лечебните заведения, внесен за разглеждане през новия парламентарен сезон от група леви депутати.

 

Според вносителите въвеждането на нормативно определени правила за охрана е наложително предвид нарастващото напрежение, свързано с нападенията над медицински специалисти в последно време.

 

Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото, отбелязват народните представители в мотивите към законопроекта и в допълнение подчертават, че е редно да се държи сметка за психологическите проблеми, които оказват негативно влияние върху живота и здравето на малтретираните медици.

Предложението, направено със законопроекта е отговорът, който законодателят дължи на лекарите, а и на обществото като цяло. Непредприемането на законодателни действия в тази насока ще засили и без това негативната тенденция българските медицински специалисти да напускат страната или да се отказват от упражняването на професията си“, посочват в заключение вносителите.

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития