Новини - България

За втори път: Миналогодишните болнични лимити отиват във ВАС
Прочетена: 887 пъти

Почти година и половина след като Върховният административен съд (ВАС) отмени лимитите в болниците, а месеци по-късно ги възстанови обратно, висшите магистрати отново ще се занимават с казуса. Ограниченията ще попаднат в дневния им ред след като състав на Софийския административен съд за втори път ги обяви за нищожни, а решението им ще бъде обжалвано на по-горната инстанция. 

 

Делото е образувано по жалба на адв. Щерева от МБАЛ Пулс в Благоевград, но стига до столицата, тъй като към нея се присъединява и Националното сдружение на частните болници. В заключението магистратите са определили за нищожно Решението на Надзорния съвет (НС) на НЗОК от 27 януари 2015 г. в частта, която задължава болниците да харчат до 90% от заработеното през 2014 година. 

 

Съдът посочва също, че НС на НЗОК няма материална компетентност да определя парите, които се разпределят за болнична помощ, защото това е правомощие на Народното събрание. Надзорът на касата може единствено да определи реда и условията за разпределението на парите между РЗОК и болниците, но не и размера на средствата. Липсата на материална компетентност води до нищожност на решението, убедени са магистратите.

"Това прави лимитите на лечебните заведения за болнична помощ за 2015 г. незаконни", обявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), които разпространиха новината за решението на Администртивен съд София-град (АССГ).

Според организацията прогласяването на нищожност на административен акт на правен език означава, че решението не е съществувало и не може да поражда последици. Ако такива последици са настъпили в периода от приемането му до прогласяването на неговата нищожност, то те също са нищожни.

"Решението на АССГ отново поставя въпроса за неизплатените от НЗОК 65 милиона лева за така наречената "надлимитна" дейност на болниците през 2015 година. Нищожността на решението на НС на НЗОК означава незаконност на неизвършените плащания на касата за болниците през 2015 година, тоест НЗОК не е имала законно основание да не изплати "надлимитната дейност", коментират от ЦЗПЗ.

Припомняме, че в средата на май 2015 г. тричленен съвет на ВАС спря действието на разпоредбите от Постановление №57 на Министерския съвет, които задължават лечебните заведения да формират листи на чакащи и да не прехвърлят установените от НЗОК месечни лимити. Тогава магистратите се съгласиха с мотивите на жалбоподателите, според които твърдите лимити и листите на чакащи ограничават достъпа на пациенти до лечение и затрудняват работата на болниците, противоречат на Конституцията, Закона за здравното осигуряване и европейската нормативна уредба.

 

Три месеца по-късно петчленен състав на ВАС отмени определението на тричленката с мотива, че е поставено неправилно, без да са предоставени каквито и да било доказателства за евентуалните негативни последствия от действието на оспорения акт. На практика от него не става ясно как предписаните от правителството правила не позволяват на болниците да получават в пълен размер парите за извършената дейност и по какъв начин се нарушават правата на пациентите, гласи заключението на петчленката.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития