Медицина на бъдещето -

За пръв път учени редактираха ген директно в тялото на човек с цел лечение
Прочетена: 210 пъти
Снимка: Pixabay.com

Учените за пръви път са се опитали да редактират ген в тялото в смел опит да се промени постоянно ДНК на човек, за да се лекува болест, предаде АП, цитирана от News.bg. Експериментът е направен в понеделник в Калифорния на 44-годишния Браян Мадьо. Досега той е претърпял 26 операции, заради различни здравословни проблеми. Редактирането на гени няма да коригира вредите, които вече е претърпял, но мъжът се надява, че ще спре нуждата от седмични ензимни лечения.

 

Терапията с редактирането на ген е имала за цел да се вкара в тялото на Мадьо коригиращ ген, за да изреже ДНК на точното място. Ако опитът е успешен, то той може да даде значителен тласък на генната терапия. Учените вече редактират гените на хората, като променят клетките в лаборатория и след това те се връщат в пациентите. Има и генни терапии, които не включват редактиране на ДНК.

 

За първи път генният запис на човек е редактиран в тялото. Терапията може да се приложи за две метаболични заболявания и хемофилията. Учените предупреждават, че при прилагането на терапията няма връщане назад и начин да се „изтрият“ грешките, които редактирането на ДНК би могло да причини. Медията отбелязва, че приемането на ензими за тези заболявания сега струва между 100 и 400 хил. долара годишно.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития