Новини - България

За последните 24 часа в Спешна помощ – София: Над 500 сигнала и един бит екип
Прочетена: 199 пъти

Над 500 обаждания са постъпили в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София за последното денонощие, вследствие на жегите. В рамките на дневното дежурство вчера сигналите са били над 300. Има 5 жертви на горещините, а припадналите са били над 35. Това обяви в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия говорителят на Катя Сунгарска. Тя добави, че вчера е нападнат е един екип на Спешна помощ. В час пик, между 14 и 15 часа, когато горещините и обажданията са били най-мнного, е получен поредния сигнал. От подадената информация диспечерката е установила, че не става въпрос за спешен случай и е взела решение, че може да се изчака 40 минути.

„Случаят не е бил спешен. Дори нашата лекарка е установила, че не е нужна хоспитализация, но само и само мир да има… Много съжалявам, че така го казвам, но наистина, е хоспитализиран пациентът. В крайна сетка е диагностициран с работна диагноза в болницата „съмнение за вирусно заболяване“, което наистина не е спешно състояние“, уточни Сунгарска.

При пристигането на екипа на място, близките на пациента са били агресивни. Шофьорът е обяснил, че не могат да се разтроят и че линейката идва в първия възожен момент.

„Това е провокирало още повече агресия и е имало шамари от страна на близките към нашия шофьор, който след това е дал показания в районното. Шофьорът не е пострадал много, но лекарката е много стресирана. Това е една много фина, интелигентна лекарка, която доста се е стресирала от случая“, каза Сунгарска.

Тя обясни, че и нощното дежурство, събота срещу неделя, не е било леко. Постъпили са над 200 повиквания. Обажданията са за инсулти, инфаркти, починали, криминални инциденти. Много са обажданията за високо кръвно и стенокардия, което се предполага, че е вследствие на високите температури. Имало е ного обаждания за злоупотребили с алкохол.

„Ние през целия ден вчера призовавахме да се внимава с алкохола, да не се употребява. Не е толкова страшно човек да не пие едно денонощие, но над 15 са алкохолно опиянените през тази нощ“, коментира говорителят на ЦСМП.

Тя добави, че в жегите се обострят психическите заболявания. Над 10 са повикванията за такива проблеми. Множество обаждания е имало за високи температури. Явно вирусите са се развихрили заради жегите, коментира Сунгарска.

 

Тя отбеляза, че е много важно хората да си пият назначените им лекарства и да следят кръвното си, за да могат да реагират своевременно.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития