Новини - България

За пет години България е загубила 6800 медицински сестри
Прочетена: 8606 пъти

Точно 6 800 медицински сестри са напуснали страната от 2012 г. насам, обяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в навечерието на новата 2017 година.

 

Според неофициалната статистика у нас работят около 25 830 сестри, което е крайно недостатъчно за покриване на нуждите от медицински грижи на глава от населението.

"Съотношението между лекар и сестра сега е 1:0,9, а би трябвало да е 1:2, т. е. на един лекар не се пада дори една сестра. Според изискванията на Световната здравна организация и нормалната европейска практика една сестра не би следвало да се грижи за повече от 5-6 пациенти", категорична е Василева.

На този етап недостигът на медицински кадри в българската здравна система е критичен. Липсват не само медицински сестри, но също така акушерки, лаборанти, рехабилитатори и други професионалисти по здравни грижи. Всички те се възползват от европейската директива, която им дава възможност за взаимно признаване на квалификацията в целия свят, за да работят навън и да придобият по-голям опит.

"Нашите искания към бъдещия здравен министър са същите, каквито бяха и към предишните - достойно заплащане за нашия тежък висококвалифициран труд. Настояваме и за диференцирано заплащане при по-висока квалификация", допълни Василева.

По думите й колективният трудов договор в сферата на здравеопазването определя 700 лв. стартова заплата на сестрите, но в много лечебни заведения този размер дори не е достигнат. Асоциацията работи по остойностяването на труда на професионалистите по здравни грижи и счита, че стартовото им възнаграждение би трябвало да е в размер на три минимални работни заплати за страната.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития