Новини - България

За първи път в Южна България: Лекари възстановиха анатомично счупена тазобедрена става
Прочетена: 436 пъти

Екип от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология и от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха уникална за Пловдив и Южна България разширена операция за анатомично възстановяване на счупена тазобедрена става, съобщиха от лечебното заведение.

 

Хирургичната интервенция е спасила тазобедрената става на 51-годишен пациент от бъдеща бързоразвиваща се коксартроза. Пациентът е пострадал при падане от голяма височина. По стария метод на лечение той е трябвало да остане на директна екстензия в продължение на 45-60 дни, което след време води до анатомично износване на таза, обясни началникът на ортопедията проф. д-р Владимир Ставрев.

 

Фрактурата е фиксирана с плака през илиоингвинален достъп – непосредствено под бедрените кръвоносни съдове, и лекарите са преминали през т.нар. „короната на смъртта“. В тази зона кръвоносните съдове са по-големи, което прави операцията високорискова, обясни проф. Ставрев. Той уточни, че при евентуално засягане на бедрената артерия или вена, кръвозагубата ще бъде приблизително литър и половина за две минути, което може да се окаже фатално за пациента.

 

Заради сложността на операцията като цяло и заради опасността за кръвоносните съдове се е наложило към екипа от ортопеди да се присъедини и съдов хирург. Операцията е водил д-р Иван Чирпъков от КОТ, асистенти са били ортопедите д-р Йовко Червенков и д-р Георги Минев и съдовият хирург д-р Яни Захариев. В екипа е участвал и анестезиологът доц. д-р Маргарита Кадийска от Клиниката по анестезиология и интезивно лечение.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития