Новини - България

За първи път у нас: Оперираха средно ухо с ендоскопска навигационна система
Прочетена: 422 пъти
Доц. Петър Руев по време на операцията. Снимка: Болница "Тракия"

Първата у нас ендоскопска операция на средно ухо със специална навигационна система беше направена в Клиниката по уши, нос и гърло на старозагорската болница "Тракия", съобщиха от лечебното заведение.

 

Интервенцията е била извършена в началото на август на пациент с холестеатом (агресивно заболяване на средното ухо, което протича с разрушаване на костта) и е с много добър ранен постоперативен резултат. 

 

По време на операцията се оказва, че холестеатомът е значително по-голям, отколкото се вижда при компютърно-томографското изследване, затова отстраняването му е било възможно единствено с ендоскопска техника. Навигационната система в случая е позволила на хирурзите да заобиколят успешно здравите костни структури, зад които е бил скрит холестеатомът. При работата само с оперативен микроскоп обикновено се налага тези кости да бъдат премахнати.

"Това, което ни радва при тази операция е, че успяхме да верифицираме анатомичните структури с помощта на навигационната система, донякъде чисто пробно, но сме убедени, че при трудни случаи, каквито са туморите на средното ухо и на латералната черепна основа, навигационната система ще ни бъде особено полезна", коментира началникът на УНК-клиниката доц. д-р Петър Руев.

Екипът на доц. Руев вече е планирал още няколко операции на пациенти, нуждаещи се от лечение на средното ухо, при които отново ще бъде използвана ендоскопска хирургия и навигационна система.

"До този момент сме използвали ендоскопска хирургия на средно ухо само при вторични операции след конвенционално лечение на холестеатом. Тоест – при пациенти, които вече са били оперирани и при които след 18 месеца се налага да се проведе операция за повторен оглед. Ендоскопската методика е много по-щадяща, по-минимално инвазивна, нанася значително по-малка оперативна травма. Ендоскопа позволява на хирурзите да виждат "зад ъгъла", докато с операционния микроскоп те могат "да гледат" само напред, но пък имат представа за дълбочината на оперативното поле", описва предимствата на метода доц. Руев.

Досега методът се е използвал основно за ендоназална синусхирургия, но през последните години тенденцията в световен мащаб е да се прилага и при хирургия на средното ухо.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития